Az európai nemzetiszocialista mozgalmak II. (Frissítve)

Olaszország

Gianluca Iannone a CasaPound Italia elnöke.

A CasaPound Italia (CPI) egy olasz újfasiszta mozgalom, korábban politikai párt, amely szélsőjobboldali szociális központok hálózataként született, amikor a squatterek (házfoglalók) elfoglalták az állami tulajdonú épületet a római Esquilino szomszédságában 2003. december 26-án. Ezt követően ez a jelenség elterjedt (házfoglalás), majd a tüntetések és a különböző politikai kezdeményezések más eseteivel összefüggően, politikai mozgalommá vált. Mint ilyen jelenség, 2008 júniusában a CasaPound már a „társadalmi csoportok egyesületét” jelentette, és felvette jelenlegi nevét: CasaPound Italia – CPI; a párt szimbóluma a „nyilas teknős” lett. 2019. június 26-án a CasaPound vezető elnöke, Gianluca Iannone bejelentette hogy  a CasaPound politikai pártként megszűnt létezni, és visszatérnek az eredeti státuszhoz szociális (társadalmi) mozgalomként.

  • Általános adatok
  • Történeti áttekintés
Simone Di Stefano a CasaPound Italia titkára.

Az első illegális házfoglalás a CasaPound neve alatt 2003. december 26-án történt Rómában, az ONC / OSA területére hivatkozó fiatalok csoportja által, a CasaMontag korábbi tapasztalatai alapján, Róma kapujában. Az épületet, amely egy állami tulajdonban lévő épület, később a mozgalom és az egyesület országos központjaként használtak. 2010-ben már 23 család és összesen 82 ember élt a CasaPound épületében. Korábban a CasaPound 2008-ig társult a Tricolor Flame-hez, de később szakítottak, mert ma már megvan a saját mozgalma, a CasaPound Italia, amely Olaszország egész területén kiterjedt számos társadalmi központtal rendelkezik. Míg a CPI nem ismeri el a jobb és a bal klasszikus definícióit, de általánosságban az olasz szélsőjobboldal politikai csoportjai és mozgalmi kategóriájába tartozik. Habár a CasaPoundot követői általában harmadik utasként határozzák meg. 2011-ben becslések szerint a CasaPound Italia 5000 tagot számlált, míg 2017-ben már 6000-et. 2017. november 13-án Simone Di Stefanót választották meg a 2018-as általános választások titkárává és nominális miniszterelnök-jelöltjévé, bár a párt ezt követően hivatalosan kijelentette, hogy reméli, hogy az Északi Liga vezetője, Matteo Salvini lesz a miniszterelnök. A 2019-es olaszországi európai parlamenti választásokon való részvétel érdekében a CasaPound és az Egyesült Jobboldal együtt alkotott egy választási közös listát. Simone Di Stefano, a CasaPound vezetője vezette a koalíció listáját, azonban a koalíció nem tudott mandátumot szerezni az Európai Parlamentben.

  • Ideológia

Emanuele Toscano szociológus szerint e mozgalom egyik jellemzője a fasizmus más értelmezésének bemutatása, amelynek célja a jobb és baloldal kettészakadásának leküzdése. A CasaPound politikai álláspontja a fasiszta harmadik úton alapul, amelyet maga a mozgalom „szélső-felső-középső” -ként határoz meg. A CasaPound ideológiája az uzsora ellen, a kapitalizmus és a marxizmus gazdasági helyzetének elutasításán, valamint az Olasz Szociális Köztársasághoz való visszatérésen alapszik. A mozgalom különös figyelmet fordít a veronai kiáltványra, az 1927-es munkaügyi chartára, és a fasizmus társadalmi jogszabályaira is. A mozgalom bevándorlásellenes, és támogatja a hagyományos családmodellt. A külpolitikával kapcsolatban a CasaPound kritikusan szemléli az Európai Uniót, ehelyett a nemzetek Európáját támogatja. A mozgalom eredetileg egyszerre volt Amerika – és cionistaellenes, valamint 2015-ben kezdte meg az együttműködést a libanoni antiimperialista, anticionista Hezbollah szervezettel. Habár Di Stefano később azt mondta: „nincsenek problémáink Izraellel”. 2018-ban Di Stefano „kétségtelenül kiválónak” minősítette Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök politikáját az illegális bevándorlók Afrikába történő hazaszállításával kapcsolatban, és bírálta a humanitárius szervezeteket és az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy beavatkoztak ezek megakadályozására. Di Stefano támogatását fejezte ki Donald Trump amerikai elnöknek, de azt kérte, hogy zárja be az amerikai katonai bázisokat Olaszországban.

  • Tevékenységek

A mozgalom népszerűsíti a sportot (túrázás, ejtőernyőzés, búvárkodás és egyéb sportágak), a szakszervezeti tevékenységeket és a szabadidős tevékenységeket, beleértve a színházi társaságot, a webrádiót, az internetes televíziót és a havonta megjelenő program magazinokat. A mozgalom tevékenységeire már a külföldi média is felfigyelt. A mozgalom az első társadalmi tevékenységének időszakától kezdve kulturális vita-találkozókat szervezett több vendéggel, köztük Nicolai Lilin íróval, Paola Concia LMBT-helyettessel, Valerio Morucci volt vörös brigádtaggal és a kínai közösséggel is. A CasaPound legfőbb politikai javaslata az úgynevezett Mutuo Sociale (szociális jelzálog), válasz a lakhatási problémára, amely a hivatalos adatok szerint hozzávetőlegesen 23 000 háztartást érint Olaszország egész területén. A 2011-es választásoktól kezdve a CasaPound polgári listán vagy jobbközépen mutatta be jelöltjeit a helyi választásokon, és sikerült megválasztania a képviselőit. A 2013. évi regionális és országos választásokon a CasaPound Italia bejelentette, hogy Olaszország egész területén bemutatja polgári listáit.

A CasaPound több nacionalista szervezettel együtt tisztelgett az 1978. január 7-én meggyilkolt fiatal fasiszta aktivisták előtt. Per tutti i camerati caduti, presente!
  • Ifjúsági tagozat

2006-ban hozták létre a mozgalom ifjúsági szervezetét „Diákblokk” (olaszul: Blocco Studentesco) néven. Francesco Polacchi az ifjúsági szervezet vezetője.

  • Nemzetközi kapcsolatok

2011-ben a Finn Ellenállási Mozgalom (a svéd Északi Ellenállási Mozgalom finnországi fiókszervezete) egy Helsinkiben tartott szemináriumra meghívta a CasaPound tagjait. Ez azt mutatja, hogy az európai nacionalisták képesek az ideológiai különbségeken túli szervezkedésre. A Finn Ellenállási Mozgalom a nemzetiszocializmust képviseli. 2017-ben felvették a kapcsolatot a kanadai Atalante Québec nemzetiszocialista csoporttal is. Még ebben az évben az Atalante tagjai, köztük Antoine és Étienne Mailhot-Bruneau valamint Raphaël Lévesque Rómába utaztak, hogy találkozzanak a CasaPound fasiszta harcosaival, valamint a Blocco Studentesco-val is, de egy képviselőjük a Pax Hungarica Mozgalom 2015-ös Magyar Októberek rendezvényén is felszólalt.

Habár 2019. júniusában a CasaPound politikai pártként megszűnt létezni, és visszatértek az eredeti státuszhoz, szociális (társadalmi) mozgalomként folytatva tevékenységüket. Mindezek ellenére elmondható hogy a CasaPound maradt Olaszország legnagyobb és legerősebb nemzeti mozgalma, melynek tagsága napjainkra elérte a 20000 főt is. Mindez figyelemre méltó, és kijelenthetjük, hogy nincs minden veszve Itáliában!

  • Felhasznált források:

Zöldinges.net – Magyar Nimród

Korábbi cikkek